eWeLink, Smart Home, Sonoff, Sonoff

Заменете различни Zigbee хъбове с едно устройство– SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus-ZBDongle-E

SONOFF Zigbee 3 0 ZBDongle Plus USB Zigbee Gateway Bridge via ZHA Zigbee 2MQTT Hub Zigbee 10

SONOFF Zigbee 3.0 USB донгъл

Трябва да знаете, че за да работят интелигентните Zigbee продукти се сдвояват с Zigbee хъб/шлюз/мост.

Различните марки Zigbee продукти имат свои собствени хъбове, така че когато купувате Zigbee устройства, трябва да закупите и хъб на същата марка и да изтеглете съответстващите им приложения, за да сте сигурни, че ще работят добре. 

Това е доста неудобно за потребителите. По-добре е да имате универсален хъб, който пасва на почти всички марки Zigbee устройства, да може да ги контролира в една платформа през LAN вместо различни приложения, които се контролират чрез облаци.

Такъв хъб е SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus-ZBDongle-E, който може да откриете в нашият сайт.

Какво представлява SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle? За какво се използва?

SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus-ZBDongle-E представлява универсален шлюз за сдвояване на почти всички марки Zigbee устройства. За разлика от обикновените хъбове, той не е свързан в мрежа чрез Wi-Fi, а чрез USB към серийния порт за достъп до софтуера или плъгина в компютъра. Нещо като Home Assistant за управление през LAN.

Продуктът е положително ориентиран към потребители, които харесват метода „Направи си сам“ и използват платформи с отворен код. 

Също така можете сами да флашнете фърмуера и да го използвате като Zigbee рутер, за да разширите обхвата на мрежата: https://github.com/Koenkk/Z-Stack-firmware/tree/master/router/Z-Stack_3.x. 0

Използвайте го чрез Home Assistant ZHA или Zigbee2MQTT

Home Assistant (Hass)е домашна автоматизация с отворен код, която поставя локалния контрол и поверителността на първо място. ZHA (Zigbee Home Automation) се интегрира в Hass (Домашен асистент).

SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus-ZBDongle-E може да се включва и пуска чрез ZHA. Това е по-лесен начин да започнете да го използвате, ако вече сте инсталирали Hass. https://www.home-assistant.io/

Zigbee2MQTT е по-сложен като конфигурация, но сега поддържа повече устройства в сравнение със ZHA. Можете да видите списъка с устройства, които в момента поддържат Zigbee2MQTT:

https://www.zigbee2mqtt.io/guide/supported-hardware.html

Какво е специалното за новия донгъл?

Почитателите на SONOFF може би знаят, че преди време от марката пуснаха продукт, наречен Zigbee 3.0 USB Dongle. Той беше базиран на EFR32MG21+CH340 и доста успешен. 

За съжаление обаче след първата партида производство, беше спрян поради недостиг на чипове. Благодарение на положителните отзиви и големия потребителски интерес от SONOFF оптимизирахa и разработиха новия SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus и малко след това SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus-ZBDongle-E.

Новият SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus-ZBDongle-E специален заради:

 • Базиран е на EFR32MG21 + 20dBm изходно усилване.
 • Има протокол Zigbee 3.0
 • Разполага с външна въртяща се антена за по-добър сигнал
 • Алуминиевият корпус, който ефективно намалява смущенията на сигнала от периферните устройства
 • Има превключвател за хардуерен контрол на потока
 • Предварително флашване с фърмуер на Zigbee координатор, базиран на EZNet 6.10.3.
 • Поддръжката на  Home Assistant, openHAB, Zigbee2MQTT, IoBroker, Domoticz Zigbee Plugin, Jeedom Zigbee Plugin и т.н.
 • Алуминиев корпус, който ефективно намалява смущенията на сигнала от периферните устройства.
 • Поддръжка на много на брой различни системи, като:
  • Linux, Ubuntu, Raspbian, Windows, macOS (Windows и macOS изискват съответната инсталация на драйвер).

С негова помощ не е нужно да се инвестира в Zigbee хъбове за различни марки. Всичко от което се нуждаете, е универсален шлюз – Dongle Plus!

Всички произведения на литературата, както и фотографските произведения и такива, създадени по начин, аналогичен на фотографския в този блог са авторски и защитени по смисъла на ЗАПСП. ©

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *